Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Upoznajte prelijepi gradić s dva lica: Razuzdanih noći i idile danju

hvar zabava (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
06.08.2013.
u 10:53

Za svačiji džep: Cijene su visoke, a i puno je restorana brze prehrane koji rade punom parom

Hvar, kao ni jedno drugo hrvatsko turističko odredište, ima dva dijametralno suprotna lica. Noćni Hvar s epicentrom u glasovitom Carpe diemu koji u grad dovodi sve jezike svijeta, prvo mu je i poznatije lice, no postoji i onaj ranojutarnji koji otkriva i posve drukčiju perspektivu prelijepog mediteranskog grada, neopisivo tihu i nepovezivu s prizorima razuzdane zabave otprije samo nekoliko sati.

Uistinu, Hvar je san svakog ministra turizma, no što (još) ovdje čeka turiste? Ekskluzivnost ugostiteljske ponude trebale bi podići i hostese ispred sada već svakog restorana. U praksi, osim što su oku ugodne, te se i nametljive mlade dame gostima unose u lice, a da pritom nikad čule nisu za, primjerice, škampe na pariški način. Provjereno, tri od tri.

Visoke cijene, koje najčešće ne prati i kvaliteta kuhinje, izbirljivije goste odvode put Paklinskih otoka, dok se dobar dio gostiju grada vrlo često odluči na neki od restorana brze prehrane koji rade punom parom. Recesija nagriza i elitni turizam, pa se može vidjeti i do jučer nezamisliv prizor poput poznate zagrebačke manekenke koja u luksuznoj odjeći sjedi na kamenu nasred trga i večera “pizza cut”. Daleko od toga da navečer na ulicama nema meteža i gungule, ali se, za razliku od prijašnjih godina, ipak može slobodnije cirkulirati.

Ovisno o dubini džepa, gost može na samoj hvarskoj rivi pronaći smještaj u luksuznom butik hotelu “Riva” ili pak u derutnom “Delfinu” s dvije zvjezdice, ali im je osim savršenog pogleda s balkona zajedničko i da gost ne može računati na blizinu parkinga. Parkiralište na ulazu u grad radi, ali cijena sedmodnevne ležarine odmor poskupljuje do nebesa. Stoga će turistima koji prvi put posjete Hvar korisna biti informacija da nakon dolaska u grad krenu brdovitom cestom prema hotelu Pharos, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi “šumica”, kako je nazivaju mještani, gdje se auto može ostaviti besplatno, a onda valja potražiti obližnje kamene stube koje se spuštaju izravno na hvarsku rivu.

Dakako, s kovčezima u rukama lakši je spust, a povratak kući uz brdo na temperaturi +35 ostaje u neizbrisivu sjećanju. Ipak, Hvar je sjajna zvijezda na domaćoj turističkoj ruti, ponajviše za one mlade kao i za turiste bez kredita u švicarskim francima.

>> Razgledavanje dok noge nose, a onda na duge, lijepe plaže Čiova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije